REALİZM ve LİBERALİZM’İN KARŞILAŞTIRILMASI: 4.Bölüm

0
226
İdealistlere göre, self-determinasyon

İdealistlere göre, self-determinasyonun yaygın bir şekilde hayata geçirilmesi, çatışmaların çözümü için yeterli bir etken olmasa da gerekli bir etkendir. Çünkü self-determinasyon, demokratik kurumların bir ulus içerisinde yerleşmesinde ve gelişmesinde önemli bir fonksiyon icra eder. Kantian anlamda demokratik prensiplerle kendi bağımsızlığına ve yönetme hakkına sahip ulusların yaygınlaşmasıyla birlikte, daha güvenli ve istikrarlı bir uluslararası yapı ortaya çıkacaktır. Realistlere göre ‘idealist milliyetçilik’ olarak tanımlanabilecek Wilsoniyen self-determinasyon algılaması, liberal/demokratik parametrelerle insancıl/pasifist öğeleri taşıyordu. Ancak, revizyonist, emperyal, yayılımcı ve saldırgan Realist teorinin aşırılıklarını sembolleştiren milliyetçilik (John Herz’e göre bu türde ki milliyetçiliğin adı; “integral milliyetçilik” idi) karşısında İdealist milliyetçiliğin şansı yoktu (Eralp,1996:114).

İdealistler, iktidarı sınırlandırabilecek, baskı mekanizması vazifesi görecek kurumlar olmadığı için demokratik bir yönetim anlayışına sahip olmayan ve siyasal katılım yelpazesinin çok dar olduğu rejimlerin, tabiat olarak savaşa daha meyilli olduğunu savunuyorlardı. İdealistlerin demokratik rejim ve barış arasında kurdukları korelasyon, Realist yazımda hiç referans gösterilmemiştir. Devletin anarşik uluslararası ortamda diğerlerine bakış açısını belirleyen temel etken güvenliğini tesis etmek olduğu için, devletin sahip olduğu siyasal formasyonun önemi yoktur.

Bu temel ayrım noktalarının dışında İdealistler ile Realistler arasında uluslararası ticaret gibi konu başlıklarında da önemli farklar bulunmaktadır. İki yaklaşım arasında farklılıklar sadece argümanlarla sınırlı değildir; bu argümanların hayata geçirileceği araçlar konusunda da bir paralellik yoktur. Zira, uluslararası ilişkileri düzenleyecek, sorunları çözümleyecek bir mekanizmanın tesis edilmesi, I. Dünya Savaşı’nın hemen ardından üzerinde en çok tartışılan konulardan birini teşkil ediyordu. Realistler her ne kadar böylesi bir yapının tesis edilmesine karşı çıkmamakla birlikte, uluslararası örgütlenmenin iyi bir çözüm adresi olduğuna kanaat getirmiyorlardı. Çünkü Realistler, bir kurumsal yapısı olmasa da hipotetik güç dengesinin, uluslararası örgütlerden daha etkili bir mekanizma olduğunu savunuyordu (Eralp,1996:115).

İdealistlere göre ise, savaşın önlenmesi

İdealistlere göre ise, savaşın önlenmesi ya da önlenemediği durumlarda en azından yinelenmemesi için seçilecek en uygun araç, barışçıl dayanışma ve geniş katılım prensibi esasları ile teşkil edilecek, uluslararası bir yapıdır. Tesis edilecek yapı ile, hem kolektif bir güvenlik sistemi oluşturulacak hem de bu sistem sayesinde savaşlar daha çıkmadan önlenebilecektir. Realist yazımda dile getirilen uluslararasındaki ilişkilerin,

Hobbesyen tarzda anarşik olarak adlandırılan çatışmacı ve yarışmacı doğası regüle edilecek ve savaş devletlerin başvurdukları bir araç olmaktan çıkarılacaktır. Bu gruptaki İdealistlerin savunmuş oldukları felsefe, hayata geçmekte gecikmedi. Resmen 10 Ocak 1920’de Milletler Cemiyeti/Cemiyet-i Akvam kuruldu. Ancak Potter’in ifadesiyle Milletler Cemiyeti gibi bir yapılanma o dönemler için devletin otonom yapısına ve bağımsızlığına halel getirir gibi paranoid bir dürtü ile, sadece siyasetçiler tarafından değil, birçok akademisyen tarafından da pek kabule şayan değildi. Hatta özellikle Marksist akademisyenler, o dönemde Milletler Cemiyeti’ni Batılı güçlerin amaçlarına ulaşmada kullandıkları emperyalist bir araç olarak bile görmüşlerdir(Ateş,2009: 41).

ATEŞ, Davut (2009), Uluslararası İlişkiler Disiplininin Oluşumu: İdealizm / Realizm Tartışması ve Disiplinin Özerkliği, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 10 (1), 11-25.

ERALP, Atilla (1996), Devlet, Sistem ve Kimlik, Uluslararası İlişkilerde Temel Yaklaşımlar, İletişim yayınları, İstanbul.

Önceki İçerik6360 Sayılı Kanun Sonrası Muhtarlık Görevleri
Sonraki İçerikREALİZM ve LİBERALİZM’İN KARŞILAŞTIRILMASI: Son Bölüm

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz